24 Ekim 2016 Pazartesi

Plasenta Dekolmanı Tipleri

Plasenta Dekolmanı Tipleri

Belirtisiz Plasenta Dekolmanu 

Oram %30dur. Ayrılan kısım arkasmda hematom oluşur, kanamayı durdurur. Tanı doğumda plasenta çıkarılınca konur. 

Hafif Plasenta Dekolmanı

Oranı %45tir. Kanama <500mLdir. Plasentanın <%25i ayrıktır. Fetüs henüz etkilenmez. Maternal vital bulgular normal olabilir. Kanama uterusta gizli kalmadıkça leke tarzında veya minimal vajinal kanama görülebilir. Hafif abdominal ağrı ve uterus hassasiyeti olabilir. Uterin tonus artmış bulunabilir. Plasenta arka duvar yerleşimliyse, vajinal kanama dışında bulgu olmayabilir. Kanamanın siyah renklidir, plasenta previada kırmızı renklidir. Dikkatli yapılan US ile kolayca saptanabilir. Postpartum plasentanın maternal yüzünde küçük bir hematom olduğu görülür. 

Orta Plasenta Dekolmanu 

Oranı %15tir. Kanama 500-1 OOOmLdir. Plasentanın %25-70i ayrıktır. Taşikardi, hipotansiyon ve FKAda bozulma olur. Uterusun dekolman olan bölgede çok hassas ve devamlı olarak serttir. Kanama hastayı preşok veya şoka sokabilir. Bazen bebek ölebilir. Fibrinojen 120-150mgdir. Postpartum plasentanın maternal yüzünde büyük bir hematom alanı vardır. Fundus orta derecede yüksektir. Plasenta dekolmanı yavaş veya hızlı ilerleyebilir. Ani gelişen ve devamlı olan uterin kasılmalara koyu renkli vajinal kanama eşlik edebilir. Vajinal kanama fazla olmasa da kan kaybı 1 OOOmLdir. Vital bulgular 361 şoka gidişi gösterebilir. FKAda bozulma başlar. Uterus hassastır, kasılmalar arasında tam gevşemez. Neden ne olursa olsun, kasılmalar arasında yeterli gevşeme yoksa her zaman plasenta dekolmam düşünülmelidir. Uterin kasılmalar nedeniyle FKAzor değerlendirilir. Pıhtılaşma bozuklukları ve renal hasar, hafif ve orta derecede plasenta dekolmanında az görülür. Şiddetli formlarında görülür. 

Şiddetli Plasenta Dekolmanı

 Oranı %10dur. Kanama >1000-2000mLdir. Plasentanın >%70i ayrıktır. Hasta şoktadır. Uterus devamlı kasılmaları nedeniyle çok sert, hassas ve ağrılıdır. Kanama batm içine ve retroperitoneal bölgeye kadar yayılabilir. Couvelaire uterusu olabilir. Filiform nabız, hipotansiyon, periferik soğukluk morarma, oligüri ve hipofibrinojenemi vardır. Fetüs canlı değildir. Fibrinojen <100mg/ dLdir. Genellikle hızlı bir şekilde gelişir. Şiddetli uterin kasılma ve ağrıyla birliktedir. Tahta sertliğinde olan uterusun gevşemediği görülür. Orta derecede vajinal kanama olabildiği gibi bazen de hiç vajinal kanama gözlenmeyebilir. Fetüs genellikle ölmüş bulunur. Tedavi hızlı olmazsa şok ve pıhtılaşma bozukluğu ölümcül olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder